29 Kasım 2014

A-Vitamini

A-Vitamini
Balıkyağında, karaciğerde, tereyağında, peynirde ve yumurta sarısında bulunur. Sonradan A-vitamini (retinol) ne dönüşecek olan Beta-karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.
Karaciğerde depolanır.
Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir

Eksiklik Belirtileri
Gece körlüğü
Kseroftalmi (korneanın anormal kuruması ve kalınlaşması = göz kuruluğu)
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme
Akne (sivilce) oluşumunda artış
Yorgunluk
Diş, diseti ve kemiklerde deformiteler
Beta Karoten Aşırılığı ve Zehirlenme Belirtileri
Avuçlarda ve ayak tabanlarında ciltte sarı-kavuniçi renk değişikliği olur.
Yüksek dozlarda A vitamini ve sentetik retinoidler teratojeniktir. Gebelerde dikkatli olunması gerekir.