-
Sıcak içilmesi sebebiyle ıhlamurun terletici ve idrar söktürücü etkileri vardır. Kokusu ve tadı ile ferahlık verir, yatıştırıcı ve hafif uyutucudur. Virüs ve bakterilerin sebep olduğu grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelerek bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç sağlar. Ayrıca bronşit, boğaz rahatsızlıklarına karşı da ıhlamur kullanılır. Mide ve bağırsakların rahatsızlığı, böbrek taşlarının düşürülmesi, göğsü yumuşatması da ıhlamurun faydaları arasında sayılabilir.
Kramp çözücü etkisinin yanında uyutucu, vücudu rahatlatıcı etkisinin bulunması sebebiyle uykusuzluk durumlarında da ıhlamurkullanılabilir.
Cilt lekelerine ve cilt kırışıklıklarına karşı 5 dal ıhlamur yaprağı 2 fincan kaynamış suyun içinde 15 dk. kadar demlenir. Ilındıktan sonra ciltteki lekelere uygulanırsa iyi sonuçlar elde edilir. İki günde bir akşamları bu şekilde Ihlamur kullanılabilir.
Ellerde ve ayaklarda görülen şişkinlikler için ıhlamur banyosu yapılmalıdır.
Göz çapaklanması tedavisinde 3 dal Ihlamur 1 fincan kaynamış suda 10 dk. demlenir. Soğuduktan sonra bir parça pamuk ıhlamur suyuna batırılarak gözler kapatılarak silinir.
Mide bulantısına karşı ıhlamur haşlanır günde birkaç bardak içilir.
Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı ıhlamur kaynayan suda10 dk. demlenir, süzülerek soğuması beklendikten sonra günde birkaç bardak içilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?
Ihlamur çayı hazırlamak için yarım litre su içine bir elmanın kabuğu, 3 adet çubuk tarçın, 2 parça çeyrek limon ve iki parça zencefil çaydanlığa konularak 15 dk. kaynatılır. İçine 6-7 dal ıhlamur ilave edilerek 8-10 dk. kadar daha demlenir.