14 Şubat 2015

Biberiye Bitkisinin Faydaları

Açıklama:
Avrupalılar; Türkler kümmel yani baharatçı derdi. Türklerde Avrupalılara Frenk demişlerdir. Çünkü Avrupa’da Frengi hastalığı çok yaygındı ve Türklerde çok baharat kullanırlardı. Şimdi ise Avrupalılar bahçe, balkon ve tarlalarında Kekik ve Biberiye gibi birçok bitki yetiştir-mektedirler.
Çayı:
Bir veya iki kahve kaşığı ince kıyılmış Biberiye yaprağı demliğe konur, üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 6-10 dk demlenmeye bırakılarak ve sonra süzülerek içilir. Bazı yazarlar kaynatılması gerektiğini söylemektedirler. Bu yanlış bir yoldur. Çünkü birleşimindeki eterik yağ uçarak yok olur.
Çay Harmanları;
Dr.Rauch’a göre kalp çayı (kalbi kuvvetlendirici, alçak tansiyona ve zafiyete karşı);
>50 gr Alıç çiçeği
>50 gr Biberiye yaprağı
M.Pahlow’a göre kalp çayı (kan dolaşımı zafiyetine ve alçak tansiyona karşı çay);
>20 gr Biberiye yaprağı
>20 gr Oğul otu yaprağı
>10 gr Kuşburnu
>10 gr Hibiskus çiçeği
E.Scheider’ya göre sinirsel nedenle kan dolaşımı yetersizliğine karşı çay;
>30 gr Kedi otu kökü
>30 gr Kılıç otu
>20 gr Biberiye yaprağı
>20 gr Oğul otu yaprağı
W.Widmaier’ya göre kalp ve kan dolaşımı çayı;
>20 gr Alıç yaprak ve çiçeği
>20 gr Arnika çiçeği
>20 gr Çuha çiçeği
>20 gr Biberiye yaprağı
>20 gr Oğul otu yaprağı
Gökçek Kalp ve kan dolaşımı çayı;
>20 gr Alıç yaprak ve çiçeği
>20 gr Oğul otu yaprağı
>10 gr Arnika çiçeği
>10 gr Çuha çiçeği
>10 gr Biberiye yaprağı
Gökçek Sinir çayı;
>40 gr kılıç otu
>20 gr Oğul otu yaprağı
>20 gr Çarkıfelek otu
>10 gr Lavanta çiçeği
>10 gr Biberiye yaprağı
Gökçek Kan dolaşımı zafiyetine karşı çay;
>30 gr Alıç yaprak ve çiçeği
>20 gr Biberiye yaprağı
>20 gr Civanperçemi çiçeği
>20 gr Ökse otu yaprağı
>20 gr Oğulotu
>10 gr Arnika çiçeği
Aroma terapi:
Biberiye yaprakları su buharı ile damıtılır ve eterik yağı elde edilir. Bu eter yağından günde 3-5 defa 2-3 damla bir kesme şekere veya bir parça ekmeğe damlatılarak alınır. Biberiye eter yağında 10-15 damla aroma damlası aroma konisine damlatılır ve koku odaya güzel bir ava verir. Ev kadınları pencere, kapı ve yerleri silerken ilaçları sulara katılır ve eve güzel bir koku verir.
Baharatı:
Biberiyenin yaprak ve çiçekleri kurutulup toz haline getirildikten sonra yemeklere katılır. Genellikle pirzola, kızartma, kavurma veya sulu et yemekleri ile tavuk yemekleri ve çorbalara katılırsa özel bir tat verir.
Merhemi:
Merhemini yapmak için 100 gr Vazelin ve 100 gr Parafin ten-cerede hafif ısıtıldıktan sonra içine 100 gr Biberiye yağı katılır ve hafif ısıtıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Bir gün bekledikten sonra hafif ısıtılarak süzülür ve tekrar soğumaya bırakılır.
Banyosu:
Biberiye banyosu için biberiye yaprak ve çiçeklerinden 20-30 gr haşlandıktan sonra 8-10 dk dem banyosuna katılır ve banyoda 15-20 dk kaldıktan sonra şampuan veya sabun kullanmadan 20-30 dk yatılır. Biberiye banyosu tansiyonu yükseltebilir.
Homeopati’de:
Biberiye yapraklarından 20 gr ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 80 ml %70’lik alkol ilave edilerek güneş ışınlarından uzakta 4-6 hafta muhafaza edildikten sonra süzülerek <> adı ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5 defa 10-15 damla alınır.
Yan tesirleri:
Biberiye yaprak ve çiçeğinin bilinen bir yan tesiri yoktur. Biberiye eter yağı ise oldukça serttir. Bu nedenle hamile kadınların kul-lanmaması gerekir.