4 Şubat 2015

Fejoya bitkisi ve Faydaları

Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerin başında ABD (Kalifornia Ve Florida), Yeni Zelanda, İsrail ve İtalya gelmektedir. Benzer iklimi olan diğer bazı ülkelerde de bazı koleksiyonlarda bitki yer almaktadır. Gürcistan ve Azerbaycan ‘dan Bölgemize, Feiko hatta ağaç Kivisi adıyla 3-5 yıl önce getirilen Fejoya henüz tam olarak tanınmamış bir meyvedir. Fide üreticilerinin artmasıyla ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmesine yeni yeni başlanmıştır.

Fejoya bitkisi ve Faydaları
Faydaları
Fejoya çalı formunda çok yıllık bir meyve olup , görünümü itibariyle zeytin ağacına benzemekte, kışın yaprağını dökmemektedir. Yaprakları zeytin yaprağını andırır, Toprak seviyesinden itibaren dal vermekte olup, iyi bir budama ile çok güzel şekil vermek mümkün olmaktadır. Bitki boyu 4 metre kadar olup 3x3metre aralıklarla dikim yapılırsa dekar (dönüme)a 100-110 fide dikmek mümkün olur.

Nasıl ve Nerede Kullanılır? 
Meyve salatalarınıza, dondurmalarınıza, tatlılarınıza vs. farklı bir lezzet ve aroma katmak için kullanabilirsiniz.
Muhafaza Koşulları: Kesilince rengi çabuk koyulaştığı için üzerine limon sürünüz.
Besin değerleri: C vitamini, İyot ve Potasyum içermektedir.